Nieuwjaar in Nederland: oud en nieuw samen vieren!

In Nederland, oud en nieuw vieren we samen! Of je nu een groot feest viert met vrienden en familie, of een romantisch avondje met je geliefde wilt hebben, of gewoon gezellig thuis wilt blijven, er is altijd een manier om het nieuwe jaar in te luiden.

Tradities rondom oud en nieuw in Nederland

In Nederland is het gebruikelijk dat op oudejaarsavond iedereen naar de klokkenluider toe gaat. De klokkenluider is een man of vrouw die op het stadhuis of in een kerkgebouw de klokken luidt. Dit gebeurt precies op het moment dat het nieuwe jaar aanbreekt. Nadat de klokken geluid hebben, zoenen de mensen elkaar en wensen ze elkaar een gelukkig nieuwjaar toe.

Een andere traditie is dat mensen elkaar vuurwerk afsteken. Dit gebeurt meestal in de tuin of op het balkon. Op televisie is er een vuurwerkshows die mensen kunnen bekijken. Het is ook gebruikelijk dat mensen oliebollen eten. Dit zijn gebakken bolletjes met rozijnen en krenten. Op oudejaarsavond worden er ook veel oliebollen verkocht op de straat.Mensen die geen vuurwerk willen afsteken, kunnen naar een vuurwerkvrije zone toe gaan. Dit zijn plekken waar geen vuurwerk wordt afgestoken en waar mensen kunnen genieten van de stilte. Op oudejaarsavond is het ook gebruikelijk dat mensen een nieuwjaarsbrief schrijven. In deze brief schrijven ze over het afgelopen jaar en over wat ze graag in het nieuwe jaar zouden willen bereiken.Op 1 januari is het nieuwjaarsdag. Dit is een officiële feestdag in Nederland. Op deze dag gaan mensen vaak naar buiten om te wandelen of om met vrienden en familie te lunchen. Soms gaan mensen ook op vakantie om het nieuwe jaar in te luiden.

Hoe vier jij oud en nieuw?

You Might Also Like

0 reacties

Top Categories